Kosatec

Kosatec kosatec_nemecky

Kosatec florenstský, kosatec florentský, Iris florentina
Kosatec německý, kosatec nemecký, Iris germanica
Kosatec bledý, kosatec bledý, Iris pallida

čeleď: kosatcovité

Jedná se o vytrvalé pozemní byliny, s oddenky, cibulemi nebo hlízami. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavnými květy. Stonky jsou vzpřímené, na průřezu oblé nebo trochu zploštělé. Listy jsou střídavé, přisedlé, s listovými pochvami, jsou jezdivé, tedy postavené k lodyze hranou. Čepele listů jsou celokrajné, kopinaté až široce kopinaté, mečovité, monofaciální, tedy rub a líc vypadají skoro stejně, žilnatina je souběžná. Květy jsou oboupohlavné, poměrně velké a nápadné, často vonné, různých barev, jsou jednotlivé nebo v květenstvích, zpravidla v vějířcích. Květy jsou podepřeny 2, vzácněji 3, listeny, které jsou zelené nebo hnědé a blanité. Okvětí se skládá z 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech (3+3), vnitřní a vnější jsou nápadně odlišné. Vnější 3 okvětní lístky jsou dolů skloněné, svrchu často vousaté (kartáček). Vnitřní 3 okvětní lístky jsou vzpřímené, celé okvětí je dole srostlé v trubku. Tyčinky jsou 3, nitky jsou zploštělé, prašníky jsou ukryté pod rameny čnělky. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je spodní. Čnělka je 1, ale dělí se do 3 nápadných laloků, které jsou obvykle petaloidní (napodobují okvětní lístek), laloky jsou na vrcholu dvoupyské. Plodem je trojpouzdrá tobolka.

Kosatec florentský, německý i bledý jsou původem v Jižní Evropě. U nás se pěstují v zahrádkách a jen zřídka zplaňují.

Užitná část: Loupaný oddenek (Radix - Rhizoma iridis, Radix ireos)

Účinné látky: Obsahuje glykosid iridin, silice s hlavní složkou kyselinou myristovou a látkou fialkové vůně ironem, sliz, škrob a četné organické kyseliny. Pro velký obsah slizů snižuje místní dráždivost a spolu se silicí se podílí na expektoračním účinku. Zvyšuje vylučování žluče. Šťáva z listů může vyvolávat zvracení a ve větším množství i mdlobu.

Sběr a úprava: Oddenek se sbírá s pěstovaných rostlin třetí až čtvrtý rok v srpnu. Rychle se omyje a oloupe. Nejlépe se suší při umělé teplotě nepřekračující 40°C. Při sušení nabývá příjemného aroma, proto se nazývá fialkovým kořenem.