mamacoffee
Na začátku mamacoffee byla cesta do Etiopie, několik přátel a jejich nápad založit e-shop s čerstvě praženou kávou. V roce 2008 získali licenci od Fairtrade International (FLO) a otevřeli první, a stále funkční, kavárnu v Londýnské ulici. Od té doby se rozrostli, kromě Londýnské naleznete kavárny mamacoffee ve Vodičkově ulici, na Jiřáku a v Karlíně.
V mamacffee praží kávu s příběhem. S kávovými farmáři navazují osobní kontakt, navštěvují je a pomáhají se sklizní. Klíčovým je férový obchod, tedy takový, který zaručuje spravedlivé výkupní ceny surovin v chudých rozvojových zemích. Díky tomu mohou např. děti farmářů chodit do škol, nedochází k novodobému otroctví a farmáři mohou své farmy rozvíjet a soustředit se na lepší ochranu životního prostředí. Proto mamacoffee buduje přímé obchodní vztahy s farmáři. Tato spolupráce vede k odstranění zisku prostředníků v celém vývozním řetězci a také redukuje administrativní zátěž, která je spojená s oficiálními certifikacemi. Přímé obchodní vztahy také umožňují sdílení nejnovějších trendů a metod, které zvyšují kvalitu kávy a pozitivně ovlivňují pěstování i sklizeň. Přímé vztahy a přátelství s farmáři umožňují sledovat průběh sklizně a zajistit nejvyšší možnou kvalitu kávy, která ze sklizně vzejde.
Správné pražení je pro nás základ. Kávová zrnka proto v mamacoffee praží po malých dávkách a respektují jedinečný charakter každé kávy. Pouze tak se aktivuje na 800 aromatických chuťových látek, které tvoří výslednou jedinečnou chuť a aroma kávového nápoje.
Tyto látky však z upražených kávových zrnek postupně vyprchávají. Čerstvost pražení je proto pro skvělou kávu naprosto nezbytná. Neznamená to však, že by káva byla ideálně připravena k pití hned po upražení. Kávě je třeba dát po upražení několik málo dní na to, aby se její chuť ustálila.